woensdag 23 mei 2007

Alpha Flight 1: Byrne, baby Byrne! (or: What it’s all aboot eh?)

Ik ben bezig met mijn jaarlijkse herlezen van de comic-serie Alpha Flight. De serie had een beetje een zwakke premisse. De premisse van X-men was dat het een school was, Fantastic Four was een familie van avonturiers en de Avengers waren individuele helden die met elkaar moesten omgaan in een team. Maar Alpha Flight was eigenlijk alleen maar een superhelden-team zoals elke andere, alleen dan in Canada. Waarom in Canada? Omdat de bedenker ervan uit Canada komt natuurlijk!

John Byrne, de bedenker, schrijver en tekenaar van de eerste 28 nummers van Alpha Flight kwam vers van zijn samenwerkingsverband met Chris Claremont. Die schreef de meest succesvolle X-men verhalen (van 1976 tot 1991, 16 jaar lang! Maar dat is een ander verhaal) zoals ‘The Dark Phoenix Saga’ en ‘Days of Future Past’ en Byrne tekende die. Byrne had duidelijk veel geleerd van Claremont’s schrijven en zijn run op AF was dan ook erg sterk. En hoewel de premise zwak was maakte hij er wel optimaal gebruik van. Je kon duidelijk merken dat de verhalen zich niet afspeelde in Amerika, zoals in alle andere comics. Belangrijke (en voor sommige misschien herkenbare) locaties werden gebruikt zoals de West Edmonton Mall [1] (toendertijd het grootste winkelcentrum van de wereld), de suburbs van Ottowa [2] en een Sarcee (Native American stam) reservaat [3].


Maar niet alleen de premisse was een beetje raar, ook door de verhalen was Alpha Flight een vreemde eend in de bijt. In de eerste 28 nummers kwamen de verschillende leden van de groep bijvoorbeeld zelden samen (in #1 en pas vanaf #24 weer) en richtten de nummers zich op één of een aantal leden. De characters leken op het eerste gezicht vrij standaard maar hadden ook allemaal iets dat ze anders maakte.

De leider Guardian lijkt een simpele patriottische Captain America of Captain Britain kloon (compleet met vlag) maar blijkt een onzekere wetenschapper die zijn rol als nationale held met tegenzin speelt.

Guardian1 Captain_america1

Captainbritain










SnowbirdSnowbird is het kind van een inuit godin en een mens, specifiek verwekt om de natuurlijke vijanden van de inuit-goden te bevechten. Deze zogenaamde great beasts hebben de meest briljante en onuitspreekbare namen als: Kariooq, Tolomaq, Ranaq, en Tanarag. De mythologische figuren in comics (zoals Thor en Hercules) waren voorheen vrijwel onkwetsbaar en altijd nobel en statig met respect voor de normale mens. Snowbird is echter een demi-godin en wist niet altijd een balans te vinden tussen haar menselijke en goddelijke kant (twee verschillende culturen enzo). Zo leerde ze haar menselijke (en vooral vrouwelijke) kant kennen toen ze verliefd werd op een mens. Toen het lichaam van haar baby bezeten werd door één of andere entiteit leerde ze echter ook haar onmenselijke kant kennen en slachtte ze haar kind. Ook bleek ze buiten de grenzen van Canada zeer kwetsbaar aangezien ze specifiek was gebonden aan Canada.

Sasquatch1Sasquatch lijkt simpelweg een harige variant van De Hulk maar is een briljante wetenschapper die zichzelf expres bloot heeft gesteld aan gamma-straling om de krachten van De Hulk te krijgen maar niet de nadelen (een destructief onstopbaar monster worden). Later blijkt zijn transformatie een andere reden te hebben.



Aurora11

Aurorasplit0Aurora lijkt een simpele vamp maar blijkt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis te lijden. Als Jeanne-Marie leefde ze jaren als preutse conservatieve non totdat haar Aurora persoonlijkheid naar boven kwam. Als deze persoonlijkheid kon ze vliegen, had ze supersnelheid en was ze een een liberale hedoniste en mannenverslindster.


Northstar2 Northstar is een arrogante Quebeciaan die Olympisch ski-kampioen was tot zijn mutante krachten (ook vliegen en supersnelheid) zich ontwikkelden en hem een oneerlijk voordeel gaven. Hij ontdekte later dat hij een tweelingzus had en werd alleen lid van Alpha Flight omdat zij dat werd. Al snel bleek dat hij zijn geheimen had (hij bleek lid te zijn geweest van de omstreden Front de Libération du Québec organisatie) en erg op zichzelf was.



Shaman1 ShamanskullShaman is een -de naam zegt het misschien al een beetje- Native American Shaman. Een briljante chirurg die na de dood van zijn vrouw depressief werd en door de pratende schedel van zijn overgrootvader op het pad van de Indiaanse magie werd gebracht. Een -toendertijd zeker- tegen-stereotypisch beeld van de Native American als moderne, geslaagde niet-bittere, niet-alcoholist.


Okay, misschien lijkt Puck ook op het eerste gezicht niet standaard…Het is een achondroplastische ex-bouncer uit Saskatoon die eh…acrobatisch is. Dat zagen we niet eerder…met goede reden.



Heather Vindicator En dan is er Heather Hudson, de plain-Jane vrouw van Guardian. Een huisvrouw zonder krachten die niet tevreden is met een simpele ‘damsel-in-distress’ rol. Uiteindelijk trekt ze zelfs het kostuum van haar man aan en wordt de nieuwe leider van Alpha Flight.

Geen opmerkingen: