
Vanaf eind jaren 80 tot midden jaren 90 was moord en doodslag het middel om een comic populair te maken, dit dachten de makers tenminste. Uitgeverij DC kreeg het na Marvel ook door en in DC’s grootste verhalen van de jaren 90 werd Batman’s rug gebroken [1] (en trok een veel gewelddadigere man het kostuum aan), werd Robin bruut vermoord [2] (lezers konden via telefoon stemmen of ze hem al dan niet dood wilden, een meerderheid zei ja) en haalde de zogenaamde dood van Superman [3] zelfs het Amerikaanse nieuws.
Maar er werd niet alleen gemoord door de super-villains. Ook de helden zelf kregen een scherper randje. In de jaren 90 waren het vooral de anti-helden die populair waren. Characters zoals Wolverine en Punisher die de schurken respectievelijk liever het hoofd afhakten of afschoten. Om de verkoop te bevorderen kreeg Wolverine elke maand wel een gastrol in drie series en to top it all of kreeg Punisher zelfs zijn eigen serie. Wolverine was dan nog wel een nobele man die soms moeite had het beest in hem onder controle te houden maar Punisher was eigenlijk voornamelijk een tegenstander. Zijn shtick was dat hij maffiosi en bankrovers vermoorde en vocht met superhelden die het daar niet mee eens waren. Maar ineens was hij de hoofdrolspeler, de held. Dit was een perfect voorbeeld van de ‘grim-‘n-gritty’ hype
gone wrong. Hij was nu de tegenstander in zijn eigen serie! Had werkelijk niemand eraan gedacht dat de crux van zijn succes niet zou werken in een eigen serie?
-Motor en sigaretten? Check (alleen Wolverine was stoerder, die had een Harley en sigaren)
-Lang haar en lange regenjas? Check
-Mysterieus verleden? Check (Alle 'coole' characters bleken hem met terugwerkende kracht te kennen)
Why the 90’s suck, exhibit A: Gambit
1 opmerking:
Gambit was één van de coolste toevoegingen aan de X-Men. Nou ja, naar mijn bescheiden mening dan...
Een reactie posten